Friday, April 16, 2010

Part 7 : Itulah Sinar

Pukul 11 pagi aku pergi klinik untuk ambil MC dari doktor. Menyesal pula menangis sampai bengkak mata. Tapi, kalau aku pergi juga kerja mesti Hatta si mulut longkang itu mengejek aku.Pasti aku kena bahan!

Oh!! Telefon bimbit!! Baru aku teringat nak tengok telefon. Mana tahu ada panggilan kecemasan dari kampung ke...

Tak lain tak bukan nama Is tertera!! 20 misscalled, banyak kali mamat ni call!!! Apa aku nak jawab ni? Argh biarlah. Cakap sahaja aku tidak sihat.

Tiba-tiba, teringat mak kat kampung. Pantas aku menekan nombor mak.

"Assalammualaikum mak.."

"Waalaikumussalam...eh Elly, ko tak kerja ke hari ni? Napa suara ko lain? Ko tak sihat ye??" Tanya emak bertubi-tubi.

"Mak ni macam polis. Tanya banyak-banyak soalan. Polis kalau telefon mak pun terkejut. Banyak sangat soalan.." kata aku sambil ketawa.

"Emm...perasaan Elly tak elok lagi mak. Masih ingat arwah Fikri..." Aku tidak boleh menipu mak. Mak lah tempat mengadu setia aku.

"Elly...orang dah pergi, biarlah dia pergi Elly. Eh kalau ko nak anak penghulu tu mak boleh suntingkan.." Mak seolah memerli.

"Eee mak ni, perempuan lak terhegeh. Ada-ada je.." Aku tahu mak sahaja nak buat aku ketawa.

"OK la mak. Jaga diri bebaik eah...hujung minggu Elly balik. Mak masak pucuk paku campur udang pedas ya. uuuuiii leleh air liur Elly ni mak. Cepat lah hujung minggu.."

"Kau ni Elly tak boleh tengok mak senang. Yelah nanti mak suruh ayah ko carikan pucuk paku..Nanti kita cit cat cit cat ya?"

Ketawa aku bila mak berkata begitu. Pandai pula orang tua ni menggunakan ayat 'cit cat' tu..


Lepas aku mengambil MC, aku berjalan-jalan di Mid Valley. Gila berani. Kalau ada orang nampak, habislah!! Sure diaorang ingat aku ponteng kerja. Pandailah cover!! Bebel aku dalam hati..

Ada sedikit lucu, dulu aku kutuk orang pakai sunglasses dalam shopping mall. Ni aku pula. Nak cover mata bengkak, pakai je la sunglasses ni satu hari. Dalam shopping mall pun shopping mall la.

Tengok dah pukul 4 petang. Terasa kering pula tekak. Aku ke foodcourt Mid Valley. Dapat Laicikang sedap ni...

Tiba-tiba, bahu aku ditepuk. "Hai Elly!!!!"

Alamak macam kenal je suara tu!!! Is!!!! Macam mana pula mamat ni ada kat sini. Adoi!!!!

"Eh Elly apsal you nak lari ni.. you kan Elly kan...kenapa you pakai sunglasses ni?? You kena tumbuk eah??"

Aduhai mamat ini banyak soal pula!!!! Kepochi semacam pula...


bersambung...

2 comments:

Drama Mama said...

alaaa tengah syok baca bersambung plak! cepat sambung pleaseeee! :-D

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Bai said...

Drama Mama :..hihihihi ok nanti update! tunggu tau :D